Regulament Campionatul International de Pizza

Descrierea competiţiei

 Asociația Culturală Euro Est Alternativ este o organizație guvernamentală non-profit care are ca scop organizarea de evenimente internaționale, cultural-gastronomice; prin aceste evenimente ACEEA dorește să aducă în prim plan conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statutul de “artă“ presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite.

2012 – Începând cu anul 2012  ACEEA a organizat primul concurs profesional pentru segmentul Pizza din România sub denumirea de “Campionatul Român de Pizza”, concurs ce s-a desfășurat până în anul 2014. Conform proiectului s-au desfășurat 3 etape naționale: Hotel Unirea și Piața Unirii Iași în cadrul Cupei Moldovei în Gastronomie, Expo Arad în cadrul competiției Cupa Banatului în Gastronomie și Polus Center Cluj în cadrul Cupei Transilvania.

2013 – În anul următor, Campionatul a avut din nou cele trei etape naționale: Unirea și Piața Unirii Iași în cadrul Cupei Moldovei în Gastronomie, Expo Arad în cadrul competiției Cupa Banatului în Gastronomie și Polus Center Cluj în cadrul Cupei Transilvania, doar că proiectul a suferit câteva îmbunătățiri organizatorice.

2014 – În  2014, ACEEA a organizat la București primul „Congres Internațional al Tradițiilor Culinare” în cadrul căruia a avut loc FINALA națională. Din acel moment, mulți dintre participanți și-au exprimat dorința de a concura la nivel internațional.Ținând cont de dorința profesioniștilor de a participa la o competiție internațională pentru Pizza organizată în România, în cadrul Congresului, împreună cu Președintele WACS, dl. Gissur Gudmundsson, a fost stabilit proiectul “International Pizza Championship – Bucharest Cup 2015”!

2015 – Prima etapă internațională s-a desfășurat în perioada 8-10 mai la Bucureşti, Palazzo Italia, şoseaua Fundeni, nr. 39. Au participat invitați din Italia, Germania și Malta.

2016 – Pentru anul 2016, ACEEA împreună cu AFI Palace Cotroceni, au pus la dispoziția concurenților un spațiu potrivit concursului, în fața Cinema City. În concurs au existat 3 cuptoare profesionale, al 4-lea fiind destinat demonstrațiilor de pizza, o zonă de ante-pregătire cu mese și frigidere, un spațiu de concurs pentru copii și o zonă pentru degustări. Anul 2016 a reprezentat un succes remarcabil, evenimentul din România fiind menționat pe mai multe posturi TV din străinătate: Serbia, Italia, Grecia, Bulgaria.

2017 – ACEEA a plasat Campionatul Internațional de Pizza între cele mai importante competiții din lume! La Berăria H s-a desfășurat cel mai important concurs de pizza din Europa de Est! Au participat: Canada, Italia (Rimini, Milano, Palermo, Roma, Catania), Grecia, Slovacia, Anglia, Israel, Malta, Croația, Serbia, Bulgaria. Evenimentul a avut un ecou pozitiv în rândurile pasionaților de pizza din România și Europa! De acestă dată programul evenimentului a fost mult mai complex, pe lângă concurs fiind și alte momente: demonstrații de pizza gourmet, sesiuni de pizza acrobatica, Live Cooking Show-uri și un concurs profesional de paste!

 

Spaţiul de desfăşurare

Spaţiul propus este minim 400mp, suprafaţă suficientă pentru desfăşurarea concursului cu mai multe categorii, simultan.

Echipamente thenice:

  • Cuptor electric pentru concurs (4buc.)
  • Cuptor electric pentru demonstraţii (2buc)
  • Masă de lucru (6buc)
  • Malaxor aluat de 10kg (2buc)
  • Frigider (4buc)
  • Instrumente pentru pizza (8seturi)

Mobilier:

  • Masă de prezentare pizza (6 buc)
  • Masă juriu (3buc)
  • Masă şi scaune pentru degustări (30buc)
  • Mobilier pentru spaţiul de conferinţe de presă

Regulament de desfăşurare:

  1. Concursul se va desfăşura într-un spaţiu delimitat, dar sub privirile publicului;
  2. Concursul este doar pentru concurenţi înscrişi individual;
  3. Fiecare concurent va avea la dispoziţie 10 minute (pentru instalare şi curăţenie);
  4. Categoria 1- pizza clasică: 2 bucăţi, timp de pregătire şi coacere =15 minute, ingredientele sunt asigurate de către concurent;
  5. Categoria 2 – pizza creativă: 2 bucăţi, timp de pregătire şi coacere =20 minute, ingredientele sunt asigurate de către concurent;
  6. Categoria 3 – pizza alternativă (pizza cu făină fără gluten, pizza desert, pizza dietetic): 2 bucăţi, timp de pregătire şi coacere =20 minute, ingredientele sunt asigurate de către concurent;
  7. În timpul competiţiei concurentul va fi doar cu Lucian Leicu (consultant) în standul de concurs sau singur;
  8. Juriul este compus din maeştri internaţionali;
  9. Standul pentru concurs va fi dotat cu: cuptor, masă de lucru, instrumente pentru cuptor;
  10. Prezentarea şi degustarea se va efectua imediat după ce concurentul va expune pizza pe platou;
  11. Concurenţii trebuie să fie îmbrăcaţi în ţinută de lucru + bonetă şi şorţ (vestimentaţia poate să fie inscripţionată cu logo-ul unităţii sau cu reclame proprii);
  12. Concurenţii care nu vor câştiga un loc pe podium vor primi o diplomă de menţiune;
  13. Categoriile sunt distincte, se poate concura separat pentru finală;
  14. Premiile sunt pentru fiecare categorie în parte.

 

Criteriile de evaluare

  1. Prezentare – 30 puncte
  2. Gustul – 40 puncte
  3. Tehnica de preparare, igiena şi coacerea – 30 puncte

 

Sistemul de acordare a medaliilor

  1. 90 – 100 puncte – medalie de aur (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului internaţional WACS)
  2. 80 – 89 puncte – medalie de argint (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului internaţional WACS)
  3. 70 – 79 puncte – medalie de bronz (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului internaţional WACS)
  4. 60 – 69 puncte – diplomă de participare (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului internaţional WACS)

 

Recomandări

 Fiecare concurent poate beneficia de consultanţa oferită de Pizza Chef Lucian Leicu;

  1. În cazul unor probleme tehnice, concurentul poate apela la serviciul de mentenanţă al organizatorilor (la faţa locului va fi în permanenţă o persoană calificată);
  2. Discuţiile libere cu membrii juriului pot fi înainte sau după cele 40 de minute de concurs;
  3. Pe platoul de prezentare finală a preparatelor se pot expune diverse decoruri (roşii întregi, diverse brânzeturi, legume verzi, cereale…etc, condiţia este ca decorurile să fie comestibile);
  4. Preparatul final (Pizza) poate fi asociat cu diverse băuturi şi sosuri;
  5. Platoul de prezentare să fie mai mare decât pizza (se câştigă spaţiu pentru decoruri);
  6. La prezentarea finală în faţa juriului, concurentul poate fi însoţit de un manager, director de restaurant sau şef de sală (un reprezentant al societăţii pe care o reprezintă).

Proiect redactat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ. Toate drepturile asupra proiectului sunt rezervate de A.C.E.E.A., organizație non guvernamentală înregistrată în România. Scopurile de bază ale Asociaţiei sunt organizarea evenimentelor culturale, promovarea gastronomiei, promovarea bucătarilor profesionişti şi amatori.  ACEEA este membru World Association  of Chefs Societies şi  partener al mai multor organizaţii de profil din stăinătate.

Contact:

Dr. Iulia Drăguţ – Preşedinte A.C.E.E.A.

Tel. +40 731 342 274, e-mail: iulia.dragut@gmail.com

Radu Zărnescu – Manager A.C.E.E.A.

Tel. +40 731 342 275, e-mail: raduzarnescu@rocketmail.com

Dipl. Ing. Liliana Homocea – Director economic A.C.E.E.A.

Tel. +40 731 342 277, e-mail: l.homocea@gmail.com