Prezentare competiție

EAST EUROPEAN CULINARY CUP, EDIȚIA 1, BRAȘOV, 2-4 IUNIE 2017

Evenimentul a însemnat încununarea a 10 ani de activitate a Asociației Culturale Euro Est Alternativ. Conceptele create și implementate de-a lungul anilor, CAMPIONATUL INTERNAȚIONAL DE GĂTIT ÎN AER LIBER, CONGRESUL MONDIAL AL TRADIȚIILOR CULINARE, MASTERS OF FLAMES, LIVE COOKING SHOW, ne-au condus spre cea mai mare dintre realizări, o competiție pentru juniori și seniori, asemnea celor care există în toată lumea.

Această competiție a  înlesnit  dialogul interprofesional și intercultural dintre toți cei prezenți! Premiera absolută a acestui eveniment a fost reprezentată de întâlnirea istorică dintre cele mai importante personaje ale gastronomiei mondiale: Thomas Gugler, Președintele Worldchefs  și Enrico Derflingher, Președintele Eurotoques International, 3 stele Michelin. Faptul că această întâlnire a avut loc în România arată, fără îndoială, recunoașterea meritelor ACEEA pe plan mondial! În cei 10 ani de activitate, ACEEA și-a concentrat eforturile înspre poziționarea României pe harta gastronomică a lumii și se pare că am reușit!

În cadrul evenimentului de la Brașov au fost reprezentate 23 de țări prin jurații acestei competiții: Canada, Israel, Mauritius,Germania, Mexic, Turcia, Ucraina, UAE, Siria, Suedia, Elveția, Italia, Mongolia, Coreea de Sud, India,Malta,Qatar,Spania, Slovacia,Polonia,Egipt,Islanda,Serbia.

În competiție s-au prezentat concurenți din România, Mongolia,Turcia, Israel, Ucraina, Coreea de Sud,Serbia,Slovacia. Numărul impresionant de concurenți pentru două zile de concurs, ne-au făcut să regândim strategia pentru anul viitor! Va trebui să avem cel puțin 3 zile de concurs!

Evenimentul a debutat cu o excursie de informare mijlocită de Ministerul Turismului, prilej cu care am avut ocazia să ne mândrim cu minunatele noastre peisaje și monumente istorice, dar și cu mâncarea specifică zonei! Periplul nostru a început cu un prânz la Sfântu Gheorghe cu o degustare de palincă Potius Nobilis, am continuat cu vizitarea locului în care se prepară minunata licoare, ca, mai apoi, să ne oprim la Prejmer și la Castelul Bran! Încântarea oaspeților a fost fără margini, cuvintele de laudă ne-au mângâiat auzul! Seara s-a finalizat cu o cină tradițional românească pregătită de membrii ACEEA. Am mulțumit tuturor partenerilor noștri pentru prezența de 10 ani în evenimentele noastre!

Prima zi de concurs a debutat la ora 8,00 cu un simultan de 10 concurenți. Concursul, în prima zi, s-a încheiat la orele 23,00. În paralel,într-o altă sală a Complexului Luxdivina, în sala Parc, în prezența a 110 de invitați , Giorgio Diana, Michelin starred Chef, a pregătit o cină de Fine dining, formată din 4 feluri de mâncare, asociate cu vinuri de Cotnari și regina pălincii,Zetea. Acest demers a fost unic,de asemenea, pe plan național!

A doua zi de concurs și ultima a debutat la 8,00 dimineața și s-a încheiat la orele 20,00 cu Gala de Premiere. De-a lungul celor două zile, ne-am bucurat de spectacole de magie gastronomică, cum ar fi cel al lui Giorgio Diana, care a asociat preparate de o stea Michelin cu noua gamă de Selecții de la Cotnari!Această asociere este unică atât pe plan național, cât și pe plan internațional! Jovica Djurdjevic împreună cu Neboja Mitrovic au făcut demonstrație cu Angus-ul de România, oferit de cei de la Karpatenmeat, arătând că din produsul local românesc se pot realiza preparate sârbești,suedeze sau elvețiene, deoarece bagajul de cunoștințe al bucătarului va scoate în evidență materia primă, indiferent de unde provine aceasta! Tushar Malkani din India a folosit materie primă de la Agrisol, împreună cu niște condimente indiene. Rezultatul, ca și în cazul celorlalți doi bucătari menționați, a fost excelent, puiul de la Agrisol beneficiind de o asezonare indiană a ieșit în evidență, spre deliciul publicului! Datorită implicării Tork România, igiena evenimentului a fost la înălțime!