România membră în Disciples Escoffier Internațional!
2 martie 2018- zi istorică pentru gastronomia Românească! În cadrul Congresului anual al Escoffier Internațional, România a fost acceptată ca și țară membră! În cadrul ședinței Consiliului Magistral, Secretarul General Bernard Jaunet împreună cu Președintele Internațional, Jean-Pierre Biffi, au învestit următorul Consiliu Director: Radu Zărnescu în calitate de Președinte al Escoffier România, Dr. Iulia Drăguț în calitate de Secretar General și Ovidiu Cheabac în calitate de Trezorier! Discuțiile privitoare la admiterea României în această organizație internațională au debutat în noiembrie 2017, în cadrul Summit-ului Mondial al Bucatarilor de la Monte Carlo cu ocazia dezbaterilor dintre Euro-Toques și Disciples of Escoffier privind viitoarele proiecte comune care vor fi implementate în țara noastră împreună cu maeștrii francezi. Președintele de Onoare Michel Escoffier, nepotul celebrului Auguste Escoffier (părintele mondial al gastronomiei), a purtat a doua discuție cu reprezentanții României, respectiv cu Radu Zărnescu și Dr. Iulia Drăguț, prima fiind în urmă cu 2 ani în Italia la Forlimpopoli, în urma căreia Radu Zărnescu și Ovidiu Cheabac au devenit membri Escoffier International, prilej în care a afirmat că va vizita organizațiile noastre din România în scurt timp! În cadrul discursului ei, Iulia Drăguț a invitat mai multe asociații Escoffier Internațional în cadrul proiectelor care vor fi demarate în perioada 2018 – 2020 la Sibiu și Brașov. O știre foarte bună este implicarea Escoffier Internațional in Programul Institutului Național de Gastronomie România de la Sibiu prin dezvoltarea unor acțiuni comune pentru tineret care sunt o prioritate pentru noi. Ideologia obiectivelor Escoffier Internațional plasează bucătării între limita profesională superioară (competiții, școlarizare, profesionalism) și nevoia de acțiuni social-caritabile pentru societate! Aceste obiective sunt similare cu cele ale organizațiilor noastre, A.C.E.E.A. și Euro-Toques România. Alinierea la organismele de interes mondial: Worldchefs, Euro-Toques, Escoffier Internațional va ajuta dezvoltarea gastronomiei românești, asezandu-ne la aceeași masă, cea a respectului fața de materia prima, aprecierea produsului local, valorizarea și valorificarea patrimoniului național, la fel cu țările care au tradiție culinară. Datorită eforturilor întreprinse de-a lungul anilor de către A.C.E.E.A. și Euro-Toques ne bucurăm de privilegiul de a fi considerați și recunoscuți, România se află pe harta gastronomică a lumii.
Radu Zărnescu
Președinte Euro-Toques România