Competiția Internațională de Gastronomie Kușadasi din Turcia 2017
INTERNATIONAL GASTRONOMY COMPETITION KUȘADASI 2017
Echipa oficială a României formată din membrii Asociației Culturale Euro Est Alternativ a câștigat Cupa Campionatului Internațional de Gastronomie de la Kușadasi, Turcia plus încă 3 cupe de categorie, 5 medalii de aur, 14 medalii de argint și 8 medalii de bronz!
Participarea Echipei Naționale de Bucătari a României în competiția internațională din Kușadasi 2017
În perioada 22-25 februarie 2017, Echipa României de Bucătari a participat în competiția internațională de Gastronomie organizată în orașul Kușadasi din Turcia. Concursul a fost organizat de către Federația Bucătarilor din Turcia TAFED. Categoriile de concurs au cuprins: carne, pește, paste pentru seniori și juniori individual și Black Box pentru echipele naționale.
Echipa României reprezentată de către Asociația Culturală Euro Est Alternativ a avut următoarea componență:
- Iulia Drăguț, Președintele ACEEA România – Coordonator echipă, București;
- Adrian Șipoteanu, Executive Chef din Iași;
- Romeo Lucian Smith, Executive Chef din Iași;
- Ionuț Antohi, Chef din Iași;
- Ioan David Răileanu, Chef din Iași;
- Sorin Berar, Executive Chef din Cluj-Napoca;
- Mihai Rusu, Chef din Cluj-Napoca;
- Sebastian Sucală, Chef din Cluj-Napoca;
- Rusu Gheorghe, Executive Chef din Bacău;
- Sami Memenduf, Executive Chef din Constanța;
- Silviu Conțu, Executive Chef din Constanța;
- Vasile Brânzan, Executive Chef din Constanța;
- Liviu Huțanu, Somelier din Iași.
Kușadasi 2017 a fost a patra competiție internațională la care delegația României a participat cu un număr mare de membri!
2012 – Ierusalim (Israel), 26 de membri;
2012 – Olimpiada Mondială de Erfurt (Germania), 18 membri;
2014 – Cupa Mondială (Luxemburg), 16 membri;
2017 – Kusadasi (Turcia), 13 membri.
Rezultatele obținute de români au fost următoarele:
- Cupa competiției (Black Box) pe echipe naționale (Romeo Lucian Smith,Berar Sorin,Ionuț Antohi), România a câștigat premiul cel mare al concursului;
- Locul 3 din 11 la echipe (Adrian Lucian Șipoteanu, David Ionuț Raileanu, Silviu Conțu);
- Cupa categoriei seniori la individual, Adrian Lucian Șipoteanu;
- Locul 2,categoria seniori-individual, Romeo Lucian Smith;
- 5 medalii de aur: Romeo Lucian Smith (categoria carne); 2 medalii Rusu Gheorghe (categoriile carne și pește); 2 medalii Adrian Lucian Șipoteanu (categoria pasăre și carne);
- 14 medalii de argint: Sile Brânzan (categoriile carne și pește); Sucală Sebastian Andrei (categoriile carne și pește); Adrian Sipoteanu (categoriile carne și pește); David Ionuț Răileanu (categoriile carne și pește); Ionuț Antohi (categoriile carne și pește); Silviu Conțu (categoria carne); Romeo Lucian Smith (categoriile carne și starter); Rusu Codruț (categoria pasăre);
- 8 medalii de bronz: Sami Memenduf (categoriile carne și pește); Mihai Rusu (categoriile pasăre și pește); Sorin Berar (categoriile pește și pasăre); Lucian Smith (categoria desert)
- Somelierul Huțanu Liviu a primit Premiul Special al Juriului pentru prezentarea vinurilor de Cotnari!
TOTALUL MEDALIILOR: 5 aur; 14 argint; 9 bronz; 4 CUPE!
Vorbind despre realizările echipei naționale a României a fost și semnarea acordului bilateral cu organizația Gastronomi Dernegi Turkey,care și-a manifestat dorința de a semna un asemenea acord cu cea mai reprezentativă organizație din România.
Declarația doamnei Iulia Drăguț de la Kușadasi, 26 februarie 2017:
“A doua experiență de anul acesta, după Istanbul, a venit să confirme profesionalismul membrilor ACEEA. Spiritul de echipă, fair play-ul au fost dominantele acestor zile! A fost o competiție grea, concurenții aflându-se în fața unei provocări fără precedent! Toate categoriile de concurs s-au desfășurat în două zile, 22-23 februarie! Sunt mândră că am avut ocazia să conduc spre victorie o asemenea grupă de talente!”
Mulțumim Cotnari pentru suportul oferit, datorită prezenței acestor vinuri reprezentative, toți participanții echipei naționale au avut șansa asocierii preparatelor prezentate cu băuturi dintre cele mai alese!
Multumiri Restaurantului Fenice pentru mijlocirea prezenței domnului Liviu Huțanu în cadrul echipei României!