Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Aradului în Gastronomie -Arad 2012

În perioada 30 iunie – 1 iulie a fost organizat Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Aradului în Gastronomie oferită de Consiliul Judeţean Arad – Arad, Expo-Arad. Au participat 55 echipe din 13 ţări participante (România, Islanda, Israel, Rusia, Italia, Germania, Arabia Saudită, Ungaria, Suedia, Cipru, Serbia, Franţa, Finlanda), public estimat: 28.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA, Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad. Ca şi la celelalte ediţii, organizatorii au invitat, pe lângă specialiştii culinari din România şi maeştri bucătari recunoscuţi la nivel internaţional. Printre invitaţi se numără următorii: Thomas Gugler (Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din Arabia Saudită, antrenorul echipei olimpice de juniori din Germania), Reuven Harel (Preşedintele de Onoare al Asociaţiei Bucătarilor din Israel), Jyrki Yli-Uotila (Preşedintele Eurotoques Finlanda), Panayotis Hadijsmeou (Preşedinte Euro Toques Cipru), Alexandru Nagy, Spyros Dimitriou (Asociaţia Bucătarilor din Serbia), Uros Urosevic (Vicepreşedintele Federaţiei de Bucătari din Serbia), Dragan Unic (Vicepreşedintele Asociaţiei de Bucătari din Suedia, Managerul echipei de Seniori a Suediei), Ragnar Fridriksson (Office Manager W.A.C.S.), Aruna Shantha (Maestru în Arta Culinară din Dubai), Abu Odeh Elhawa (Profesor la Colegiul Notre Dame din Ierusalim, specialist în bucătărie orientală), Iana Rhznikova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Ecaterinburg – Rusia), Leon Menahem (Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din Israel) şi mulţi alţii. Invitatul special al evenimentului a fost Gissur Gudmundsson (Islanda), Preşedintele World Association of Chefs Societies!

În prima zi a competiţiei, respectiv ziua Preparatelor Culinare Reci (sâmbătă, 30 iunie), organizatorii au prezentat proiectul  Simfonia Ceaunelor. Proiectul s-a adresat publicului spectator prezent la eveniment. S-au pregătit 10 ceaune pentru cele 10 echipe de show. În fiecare ceaun s-a gătit un preparat specific unei ţări, iar bucătarii au prezentat verbal în repetate rânduri reţeta pentru public. Alături de bucătari, actorul Justinian Radu a animat atmosfera în care aceştia au prestat.

În a doua zi a evenimentului, respectiv ziua clasei Gătit în Aer Liber (duminică, 1 iulie), Maestrul Tibi Kiss a realizat un nou record Gastro Show: „Cea Mai Mare Tocană Arădeană din Carne de Porc”, iar Uica Mihai a realizat Gastro Show-ul: „Sandwich-ul Etniilor” care a avut o lungime de 100 de metri liniari, câte 10 metri pentru fiecare etnie prezentă: români, evrei, maghiari, cehi, romi, sârbi, bulgari, ucraineni, sloveni şi germani. Preşedintele Juriului a fost Gissur Gudmundsson (preşedintele WACS), vicepreşedinte a fost Dragan Unic (Suedia).

You may also like...